UngParty Manzárd
  C-dul
  Penzum
  Newsag

HOZZÁSZÓLÁS
7 éve írtam: Napló, 97. nov.
Levél a Manzárdra
Két éve írom ezt a webnaplót. Tavalyelőtt ezt: 2002. november
November:
Új írásaink:
o
Hírek Kárpátaljáról:
Linktár:
Viktorgyűjtők
04. 11. 07.

Ó jaj, a KMKSZ-nek most már eggyel több Viktorja van, mint az UMDSZ-nek!

Mi jöhet még!? A KMKSZ pártot alapított, szövetséget kötött Viktor Juscsenkóval és bedobja magát a választási haccacáréba. Vajon meddig lehet még elmenni a magyarság megosztásában?

Miklóselnök nyíltan kimondja: azal a céllal szállnak ringbe, hogy megváltoztassák az első forduló után kialakult helyzetet, miszerint Kárpátalján egyedül a magyar többségű választókerületben nyert Viktor Janukovics (szerintem nagyon is érthető és ésszerű okokból). A Viktorgyűjtő nem így gondolja: „az elnökválasztás második fordulójában a KMKSZ-nek a hatalmi törekvések ellensúlyozásával és igen aktív kampányolással meg kell fordítani az eredményt a magyarlakta településeken. Meg kell szüntetni a kárpátaljai magyarság szempontjából igencsak visszás helyzetet, hogy miközben egész Közép- és Nyugat-Ukrajna az ország európai integrációját szorgalmazó Juscsenkóra szavazott, addig a kárpátaljai magyarok az Ukrajnát Oroszország felé húzó donyecki orosz elnökjelöltet támogatták voksaikkal - emelte ki” Kovács (MTI-hír). Azt természetesen elfelejtette kiemelni, hogy Juscsenkót nem az európai integráció iránti (szerintem eleve kétes) elkötelezettség, hanem a nagyukrán (na jó, mondjuk így:) „túlfűtött nemzeti érzés” tette nyerővé Nyugat-Ukrajnában, és azon belül is főként a legnacionalistább gócokként számon tartott körzetekben. Aligha kétséges, hogy éppen az itt élők látják benne, és nem alaptalanul, nemzeti álmaik majdani beteljesítőjét. No de hogy mi is velük álmodjunk??

A szakadás így a magyarságon belül minden eddiginél mélyebbé válik: a két nagy szervezet a két szembenálló elnökjelöltet támogatja, még ám teljes mellszélességgel, és a szerencsétlen magyar lakosságot már nemcsak a nagypolitika, hanem saját vezetői is két különböző maszlaggal etetik betegre.

Nem mintha nekem tetszene, hogy az UMDSZ a mostani hatalmi struktúra oroszbarát jelöltje mellett ugyancsak teljes erőbedobással kampányol; sőt. Ez a hatalom - készséggel el kell hinnem az ilyen kijelentéseket: romlott, korrupt, antidemokratikus... Kevéske erényei között azonban én nyilvántartom, hogy a nacionalista erőket féken tartotta. Egy ezzel ellenkező orientáció támogatása semmiképpen nem lehet érdekünkben álló. Persze a KMKSZ vezetői a saját érdekeiket bizonyosan megtalálják (mint ahogy efelől az ellencsapat esetében sincsenek kételyeim.)

Ebből a nagy büdös pártoskodásból csak rosszul lehet kijönni: a győző majd jól átveri a saját híveit, kiszúrja a szemét valami alamizsnával, a győzelmét elősegítő kis alkirályocskákat pedig pitiző vazalusává teszi. A vesztő hívei meg majd jól meglakolnak bűneikért.

Ilyesmibe belelovalni a magyarságot: több, mint vétség.

*

Bátyu volt itt péntek estétől ma délig. Unokája időzött náluk Baján, őt hozta haza. Ilyenkor nagy családi beszélgetések esnek: az Öregek lefekszenek, Báty feljön hozzánk és éjszakába nyúlóan dumálunk, nassolunk, iszogatunk. Tegnap kis familiáris triónk szépen kiegészült: Kati jelentkezett be, nagyjából Károly-napot köszönteni (most sem tartom), de inkább ő is a félévente esedékes nagyobb csevegést tartotta már időszerűnek. Aztán meg Péter is befutott, de nem maradt sokáig. Persze kicsit politizálgattunk is, és nem nagyon értettünk egyet...

*

Végre leírhatom: elküldtem a Szembesülés kéziratát a kiadónak. De nem mondhatom, hogy befejeztem: inkább csak abbahagytam a munkát. Bármeddig elbarkácsolnék rajta: olyan jellegű anyag, amit korlátlanul lehet gazdagítani; alig is kell mást tenni, mint engedni, hadd sarjadjanak a szövegrészek, aztán lenyesegetni a vadhajtásokat, illetve megvizsgálni, a korábbiak között akad-e gyengébb az újaknál; ha igen, azt törölni, ezt tenni a helyébe. És így a végtelenségig.

*

Megjelent az Alkarpatraz-különítmény anyaga a Spanyolnátha 4. számában. LÁSD Ez egyben a második „saját” számuk lesz, holnap talán már be is webbelem.

*

Jóízűen dolgozom új honlapunkon. Úgy látom, bőven újév előtt eléri azt a fejlettségi fokot, amikor már nyilvánosságra lehet hozni. Azt tervezem, hogy amikor a szerkezettel teljesen készen leszek és minden rovat el tud indulni néhány anyaggal, akkor előbb egy szűkebb baráti-szakmai körben teszem publikussá, egyebek mellett tesztelés-véleményezés céljából. Ekkortól néhány hetes próbaidőn át az Ungpartyval gyakorlatilag párhuzamosan fut majd, aztán az utóbbit már nem fogom frissíteni, ezzel egyidőben megjelenek az újjal. Ezután még hosszú és unalmas munka vár rám: kialakítani az UngParty áttekinthető archívumát. Számolgattam, saccoltam és taksáltam: négy év alatt 100-nál több szerző kb. 5000 (!!) írásműve került a teljes rendszerben hálóra. Magam is alig hittem, amikor becslésem után ezt a számot kaptam. Persze 15-20 %-nyit tévedhetek, de a mennyiség akkor is irtózatos, ha csak 4000 (szerintem ennéll mindenképpen több; mást ne mondjak: a száznál több különálló verset tartalmazó digitális könyvek, két éve rendszeres írt naplójegyzeteim, aktív szerzőim gyakran heti rendszerességű jelentkezése...). Mindezt kezelhetően archiválni - unalmas, fárasztó, de nagyon hasznos munka.


Most ez van az UngParty címoldalán:Hozzászólások, naplókiegészítések: