Hasznos infók a 10. kerületről

budapest-10-kerulet

A 10. kerület, azaz Kőbánya a főváros pesti oldalán fekszik. Elsősorban külvárosi hangulata van, de a manapság már egyre több családi házas övezet is épül a környéken. Te is itt laksz vagy ide szeretnél költözni? Van számodra néhány hasznos infónk a 10. kerületről!

Általános tudnivalók

Vessünk egy pillantást néhány alapadatra, mely a 10. kerülettel kapcsolatos:

  • területe: 32,49 négyzetkilométer
  • lakosságszáma: 78030 fő (2019-es adat szerint)
  • polgármestere: D. Kovács Róbert Antal
  • városrészei: Felsőrákos, Gyárdűlő, Keresztúridűlő, Kőbánya-Kertváros, Kúttó, Laposdűlő, Ligettelek, Népliget, Óhegy, Téglagyárdűlő, Újhegy

A 10. kerület rövid története

A földtörténeti középkorban valószínűleg egy tengeröböl helyezkedett el a területen. Ezt csigamaradványok igazolják. A XVII. században kezdődött és 1890-ig zajlott a kőkitermelés az itteni kőbányákban. A hegybe vájt üregek hamarosan sör- és borkészítésnek adtak otthont. Így vált Kőbánya a XIX. században híressé szőlőjéről, sertéstenyésztéséről és kirándulási célpontjairól. Gyárak jöttek létre (sörgyár, téglagyár, gyógyszergyár), a terület fejlődésnek indult. A mai városkép meghatározó elemei, a lakótelepek az 1970-80-as években jelentek meg, a növekvő népesség okozta kényszer hatására.

Közlekedés a 10. kerületben

A kerület közlekedési infrastruktúrája jól szervezett és általában zökkenőmentes. Ez a közösségi- és az autósközlekedésre is igaz.

Tömegközlekedés

A 10. kerületben több metróállomásról is utazhatunk. Itt található például a Kőbánya-Kispest, a Népliget, a Határ út és az Ecseri út metróállomás. Vasútállomásokban sincs hiány: Kőbánya-alsó, Kőbánya-felső, Kőbánya-Kispest és Rákos tartoznak ide.

Autós közlekedés

Autós közlekedés szempontjából a 10. kerület legfontosabb útjai az Üllői út, valamint a Ferihegyi gyorsforgalmi út. A lényeges csomópontok közül Kőbánya-Kispest mellett az Örs Vezér tere is ide tartozik. Mivel általában nagy a forgalom, könnyen kialakulnak közlekedési dugók. Ezért fontos, hogy szükség esetén az autómentés a 10. kerületben gyors és hatékony legyen.

Látnivalók a 10. kerületben

Ha a 10. kerületben élünk, még akkor is előfordulhat, hogy sok látnivalóról nem is hallottunk. A következő helyekre érdemes ellátogatni:

Conti-kápolna

A XVIII. században pusztító pestisjárvány alatt emelték a Segítő Szűzanya tiszteletére. Barokk stílusú kápolna, kaputoronnyal.

Csősztorony

Az építmény szerepe az volt, hogy a szőlősgazdák munkáját segítse. Innen őrködve óvták a szőlőt a tolvajoktól és a madaraktól. A Csősztorony a romantika jegyében épült; gótikus elemeket is tartalmaz.

Mindenki Temploma

A szecessziós stílusú épület a XX. század elején készült el. 1964-ig zsinagógaként működött. Ezután különféle célokra használták. Jelenleg az Evangéliumi Pünkösdi Közösség tulajdonában van, s istentiszteleteket tartanak benne.

Szent László-templom

A Lechner Ödön nevéhez fűződő templom az eklektikus-szecessziós stílust követi. A XIX. század végén épült. Külseje és belseje is gazdagon díszített, ezért érdemes megtekinteni.

Tűzoltó Múzeum

Fővárosunk geometriai középpontjában fekszik a Tűzoltó Múzeum. Kiállítása 1955 óta működik, s a tűzoltási eszközöket és tevékenységeket mutatja be, különböző korokon át.

Söripari Emléktár – Dreher Sörmúzeum

1979 óta létezik a tárlat, amely bemutat mindent, amit a sörről és elkészítéséről tudni kell. 2019-ben felújították, így már interaktív kiállításokkal várja látogatóit.

Összegzés: A 10. kerület, azaz Kőbánya egy sokszínű kerület Budapest pesti oldalán. Jó infrastruktúrával, változatos történelemmel rendelkezik, és érdekes látnivalókat is tartogat.


pr marketing seo

Honlap optimalizálás, PR SEO-szolgáltatás Budapest.

Szólj hozzá!