Kognitív viselkedési terápia otthon

kognitív viselkedésterápia otthon
Pánikbetegség kezelése otthon kognitív viselkedési terápia segítségével

Kezelés: Cognitive behavioral therapy

Meghatározása szerint a kognitív viselkedési terápia (Cognitive behavioral therapy = CBT) a pszichoterápia egyik legszélesebb körben alkalmazott és legjobban tanulmányozott formája. Két terápiás megközelítést ötvöz: a kognitív terápiát és a viselkedésterápiát.

Az alkalmazott kezelési módszert attól függ, hogy melyik problémát, mely betegséget vagy rendellenességet szeretne a pszichoterapeuta meggyógyítani. A terápia alapvető kiindulási pontja azonban mindig ugyanaz: a különböző helyzetekben mit gondol a beteg, hogyan viselkedik és milyen érzéseket vált ki benne az adott szituáció.

Mi a kognitív viselkedésterápia?

A kognitív kifejezés a latin cognoscere kifejezésből származik, és azt jelenti: felismerni. A kognitív viselkedésterápia az ember gondolatainak, attitűdjeinek és elvárásainak megismerésére irányul, célja a téves és szorongés kiváltó vélekedések azonosítása, majd feloldása.

Egy téves gondolkodási minta például az, hogy azonnal negatív következtetést vonunk le egy eseményből, általánosítjuk a következtetést és más helyzetekre is kierjesztjük. Az általánosító gondolkodási mintákat a pszichológiában túlgenerizációnak nevezik. Egy másik gondolkodási hiba a katasztrófa-érzés: valami zavaró esemény történik, és azonnal eltúlzott aggodalmak szállják meg a beteget, katasztrófaveszélyt vizionál.

Az ilyen gondolkodási minták néha önbeteljesítő próféciákká válnak, és megnehezítik az érintettek életét, aki maga segíti elő a bekövetkezést, majd önigazolásként tartja számon.

A kognitív terápia segítségével azonban megtanulható a helytelen gondolati mintáknak valósághűbb és kevésbé káros gondolatokkal való helyettesítése. A CBT segíti a tisztább helyzetmegítélést és a saját gondolataink jobb irányítását.

Az emberi viselkedés tanult képesség

A tudományos kutatási eredményekkel igazolt kognitív viselkedésterápia eredete a behaviorizmus pszichológiai irányzatán alapszik. Ez az elmélet feltételezi, hogy az emberi viselkedés tanult képesség, ezért megváltoztatható vagy újra megtanulható – más eredménnyel. A viselkedési terápia annak kiderítésére irányul, hogy vannak-e bizonyos viselkedések, amelyek megnehezítik a beteg életét, súlyosbítják a problémáit. A második lépés az ilyen viselkedés megváltoztatása, gyakorlati felülírása.

Például a depressziós gondolatokkal rendelkező emberek gyakran hajlamosak idő előtt nyugdíjba vonulni és felhagyni a hobbijaikkal. Ennek eredményeként még boldogtalanabbak és elszigeteltebbek lesznek. A viselkedési terápiában ez a mechanizmus felismerhető és módszereket lehet keresni az aktívabbá váláshoz. Ilyenkor érdemes pszichológiai tanácsadásért terapeutához fordulni.

Szorongásos rendellenességek esetén a viselkedési terápia gyakran az önmegnyugtató viselkedés megtanulása. Például megtanulhatja a páciens csökkenteni saját szorongását tudatos mély belélegzés és kilégzés útján. A légzésre összpontosít, nem pedig a félelem kiváltójára. Az ilyen technikák segítenek megnyugodni és elkerülni a pánikroham kiteljesedését.

Kognitív viselkedésterápia házilag

A képzett pszichoterapeuta és a pánikbeteg személyes találkozása ugyan ajánlott, de nem kizárólagos lehetősége a sikeres kezelésnek. A viselkedésterapeuták távoktatás keretében is megtaníthatják a gyakorlatokat, az online terápia nagy előnye, hogy a páciens otthonról vehet részt benne, azaz a kognitív viselkedésterápia otthon is végezhető.

De megvalósítható a cognitive behavioral therapy online kapcsolat nélkül is, házilag, például a távoktató program keretében letöltött oktatóvideók segítségével is. Az ajánlott öngyógyító program 12 hét alatt 12 videóanyag elsajátítását és begyakorlását tartalmazza. További részletek:

Otthon is végezhető terápiás gyakorlatok a CBT pszichoterápiai módszer szerint. A kezelés alapja a behaviorista irányzatú kognitív pszichológia. Google keresés: pánikbetegség öngyógyítása házilag, online CBT kezelés otthon, addiktológiai pszichoterápiás magánrendelő Budapesten.

“Kognitív viselkedési terápia otthon” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!