Linképítés: PR-cikkek publikálása

Kérjen árajánlatot: Linkelhelyezés PRcikk megjelentetésével

Public relations mint sajtókapcsolat

pr marketing
Public relations és prémium linképítés

Klasszikus értelmezésben egy-egy cég, szervezet, intézmény a  public relations tevékenysége során úgynevezett PR-cikkeket készít a sajtó számára, vagyis ezek az anyagok a szervezeti egységek részéről a sajtó felé közvetített, hírértékűvé formált, tájékoztató üzenetek. Közlésük mindkét félnek érdeke: a közlő fél ingyen (szemben a reklámmal, hirdetéssel) ismertetheti, népszerűsítheti munkáját, termékét, szolgáltatását, a sajtóorgánum pedig ingyen jut cikkhez, híranyaghoz. A nyomtatott sajtóban és részben az online médiában ez világszerte így működik, de a magyarországi gyakorlat azt mutatja, hogy a pr-cikk megjelentetéséért a legtöbb esetben fizetni kell.

A PRcikk mint kommunikációs műfaj nagy vonzereje tehát eredetileg az volt, hogy kölcsönös előnyökön alapuló kommunikációt képez a sajtókapcsolatok tudatos szervezése révén: célja az egyének (vásárlók, felhasználók, tagok) és a szervezeti egységek közötti bizalom megteremtése és hosszútávú fenntartása.

PR-cikkek - linképítés
Cikkelhelyezés magas keresőmarketing értékű weboldalakon

PR-cikkek a linképítésben

Gyökeresen más értelmezése lett a PíáR-cikk fogalmának azután, miután a webhálózaton terjedve és eredeti célját részben vagy teljesen elvesztve annak lett online eszköze, hogy a cikk szövegében szereplő backlink révén erősítse a hivatkozott weblap kulcsszavas keresőtalálati pozícióját és másodlagosan internetes jelenlétét, reputációját. Hatékonysága ezen a területen – nyilván a releváns kontextus okán jelentősnek bizonyult. Ebben az értelemben

  • a PR-cikk voltaképp egy marketingszövegbe csomagolt link.

A link building területén manapság ez a legnépszerűbb off-site optimalizációs eljárások közé tartozik. SEO-munkások naphosszat keresik azokat a webhelyeket, amelyek tulajdonosa hajlandó linkekkel megszórt anyagaikat ésszerű áron publikálni. Olykor meglepően magas árat is megfizetnek érte, ha kurrens témáról van szó és a közlőhely MOZ Domain Authority (DA) mutatószáma is elég magas.

De nemcsak a megjelenés iránt van igény, kreatív szövegírók szabják meg, mekkora legyen

PR-cikk írás ára
Honlap- és PR-szöveg írás, megjelenés

a PR-cikk írás ára

Iparággá vált ugyanis SEO-körökben a cikkírás is. Jobb sorsra érdemes filoszok szakmányban gyártanak piár-anyagokat, gyakran olyan termékekről és szolgáltatásokról, amelyekről lila fogalmuk sincsen – illetve nem volt, amíg utána nem olvastak. A szövegíró már csak ilyen. Ő is és a honlaptulajdonos is tudja, az igényesen elkészített public relations szöveg, ha magas keresőmarketing értékű weboldalon  jelenik meg, valóban kiváló eszköze az organikus keresőtalálati pozíciók javításának és megtartásának.

  • A cikkírás ára általában karakterenként 1,5 és 5 Ft között mozog, témától és szövegírótól függően.

Elegendő-e linképítésnek a PR-cikk elhelyezés?

Fontos tapasztalat: a public relations jellegű marketing szövegek publikálása nem válhat egyetlen SEO tevékenységben sem kizárólagossá. Más módszerek mellett kiegészítő eljárásként azonban a linkhálózat építésének hangsúlyos részét képezheti, ha körültekintően és hozzáértéssel alakítjuk ki a kontextust linkjeink számára, továbbá pedig a linkszövegek (anchor text) is gazdag variációkban is kellő reprezentációban helyezkednek el a weblapon.

A Piár-cikk és a prémium linképítés ára

Ingyenes, olcsó, közepes árú és prémium szintű drága linkprofil építő megoldások egyaránt léteznek. Óvakodjon a túl alacsony árajánlatoktól: ilyenkor általában a kínálat is gyenge: gagyi szájtokra kerülnek a gyengén megírt cikkek. Nívós PR-szöveg megírása tájékozódást, sok munkát, időt igényel, bizonyos írói-újságírói kvalitást is, a közlésre pedig csak minőségi, magas MOZ DA értékkel (20 fölött) rendelkező optimalizált honlapot érdemes választani.

De csak ezzel még nem lehet emelt szintű, azaz prémium linképítést produkálni. A linkelhelyezés ennél komplexebb feladat, szükség van pl. a direkt visszacsatolásokon túl másodlagos, harmadlagos hivatkozási linkfelhőkre, miközben tekintettel kell lenni arra, hogy a Google szemantikus kereső, így a támogatói hálózat felépítésében is a tartalmak szemantikus összefüggéseit kell figyelembe venni.

Az ilyen szintű szakmai munkát meg kell fizetni, így a prémium linképítés ára kurrens kulcsszavak esetében havi 300 ezer forintban állapítható meg. További infók:

A prémium linképítés ára

 

Szólj hozzá!