Nyeletőfékes orsók széles választékban

nyeletőfékes orsó

A nyeletőfékes orsókat sokan keresik, mivel ezeket az orsókat kifejezetten fix ólmos, önakasztós technikához és bojlis horgászathoz fejlesztették ki. Azonban ezeken kívül feederezéshez és rablóhalas horgászathoz is kiválóan használható.

Nyeletőfékes orsókról

Hazánkban a nyeletőfékes orsók még mindig nagy népszerűségnek örvendenek, ráadásul hatalmas kínálat áll a vásárlók rendelkezésére. A nyeletőfékes orsók általában nagyobbak, mint az átlagorsók, mivel nagy zsinórkapacitással rendelkeznek és fokozott terhelésnek vannak kitéve. A nyeletőfékes orsók súlya is nagyobb a többi orsófajtánál éppen a plusz belső szerkezet miatt. Az orsó elején található a fő fék rendszer (vagy másnéven a fárasztási fék), hátuljában pedig a nyelető fékrendszer.

Működése nem bonyolult, azonban néhány dologra mindenképp oda kell figyelni. A nyeletőfékes orsók beállításánál figyelembe kell venni a szelet, a távolságot és a szereléket. Nagyon fontos, hogy egy erőteljesebb dobásnál ne pörögjön túl a dob, mivel az a zsinór összegubancolódásával és rengeteg bosszúsággal jár. Márpedig senki nem akarja azzal tölteni az értékes, horgászatra szánt időt, hogy a zsinórt bogozza. Leginkább kezdő horgászok követik el azt a hibát, hogy kapáskor nem kapcsolnak vissza normál fékre. Ez újfent gubancolódást okoz, ami rendkívül bosszantó.

Nyeletőfékes orsók jellemzői

A nyeletőfékes rendszer elsősorban azért olyan népszerű, mert a hal könnyedén le tudja húzni a zsinórt az orsóról. Ez azért szerencsés, mert nem minden esetben tud ott lenni a horgász. Olykor-olykor kénytelen őrizetlenül hagyni a botot, azonban így sem marad le a halról, így a nyeletőfékes orsó kiváló megoldás. Elkerülhetőek olyan balesetek, amikor az egész horgászbot, orsóstól, szerelékestől a vízben köt ki, mert a hal egyszerűen berántja és még szerencsések vagyunk, ha megtaláljuk.

A nyeletőfékes orsókat pontosan egy kattintással át lehet váltani az üzemi fékre és kezdődhet a fárasztás.

Ha szeretne nyeletőfékes orsót vásárolni, akkor érdemes ellátogatni a halcatraz.hu webáruházba, ahol bővebben tájékozódhat, ráadásul a széleskörű termék kínálatot is meg tudja tekinteni, valamint a nyelőfékes orsókról is bővebben olvashat!

Szólj hozzá!