Robotvezérlés gondolattal

Ez ma már nem utópia, a 21. századi korszerű robottechnika lehetővé teszi a mozgásra irányuló az emberi szándék érzékeléséből származó jelek értelmezését, gépi műveletekké konvertálását. Ez a gondolat által vezérelt robotkar például elég ígéretes, szájhoz viszi a kávét vagy tölt a PET-palackból ivóvizet, irányítja az infra panelek működését. Lásd alább a videót. (Más: Infrafűtés vezérelése, optimalizálása)

Telekinézis – ha nem is közvetlenül

Gondolat által tárgyakat mozgatni: ez a téma már az ókor óta foglalkoztatja az embereket. A telekinézis (újabban: pszichokinézis) szót első ízben 1890-ben egy orosz szellemkutató, Alekszandr Akszakov használta, ugyanis a jelenséget eleinte szellemek, angyalok, démonok, elhalt lelkek közreműködésének tulajdonították. Az ezoterikus gondolkodásban ma is spirituális vonatkozású.

A fizikai valóságban mostanra sikerült komoly haladást elérni: egy nő képes volt pusztán a gondolataival irányítva egy robotkarral felemeltetni és az ajkához vitetni egy szívószállal ellátott dobozos kávét.

Az ilyen elektronikus tárgyak gondolati manipulálását, más néven technopátiát azonban nem varázslók vagy mutáns szuperhősök vitték véghez, hanem egy csoport tudós. A BrainGate2 projekt keretében John Donoghue, a providenci-i agykutató labor igazgatója és csapata apró chipek tucatjait helyezett el két ember agyában, akik ezáltal képesek voltak közvetlenül a gondolataikkal utasításokat adni a számítógépnek. A két tesztalanyt, Cathyt és Bobot az agyérgörcs megbénította, ám a kutatásnak hála úgy tűnik, van számukra remény.

A sebészileg beültetett neuro-chipeket 2005-ben kapták meg, melynek a feladata a mozgással kapcsolatos idegi impulzusait rögzíteni. Tehát azon jeleket, amelyekkel az agy a testrészeket utasítaná különböző feladatokra, egyszerűen átsugározzák a számítógépbe, ami lefordítja, és egy robotikus karral végrehajtatja a mozgást. Így Cathy képes volt önerőből magához venni egy kupa kávét, és inni belőle.

A kísérletről készült videó itt tekinthető meg.

Erre a bravúrra méltán büszkék a tudósok, lévén a műkar teljes egészében képes volt lemodellezni a valós emberi mozgást. Ráadásul ez áttörésnek számít az eddigi kutatásokkal szemben, amelyek kétdimenziós térben folytak, és a tesztalany a gondolataival egy kurzort irányított. John Donoghue azonban hozzátette, hogy ugyan az eddig elértek tagadhatatlanul biztatóak, még hosszú út áll előttük. Ez ma már nem utópia, szemben ezzel: Kollie-terv: a szovjet kiborg katona.

Habár igazat kell adnunk a professzornak, az ember fantáziája mégiscsak meglódul az ilyesfajta kísérletek hallatán. Gondolattal irányított, esetleg beszélő gépek a jövőben? Sportolók, katonák, de akár gyári munkások is kaphatnának strapabíró műkart, amely, hála az agyban fészkelő kis chipnek, úgy viselkedne, mint az igazi, észre se vennénk a különbséget (kivéve, ha bekapcsoljuk a csuklóba épített lézersugarat). Hovatovább, ha kidolgozzák a kétdimenziós és szoftveres irányítást, ezzel a technológiával irányíthatnánk az autónkat és a munkagépeket is, nem lenne szükség karokra és gombokra. Gondolattat kapcsoljuk be a kávéfőzőt, az ivóvíz tisztító szűrőgépet, légkondit. Úgy porszívózhatnánk, hogy közben fel se kelünk a sezlonról, mint Koczka András, amikor megfigyelte a lefesteni vágyott hegyi ruszin falut. De ez egy másik opera.

Végezetül, mindennek a csúcsa: gondolatvezérelt számítógép! Nincs többé kurzor, billentyűzet vagy drága kontroller, netezhetünk és játszhatunk pusztán az elménkre hagyatkozva! Hát kell ennél több? Jobb mint az online könyv letöltés az internetről.


modern számítástechnika, technológiai vízkezelés és ivóvíz fertőtlenítés, tudomány és technológia, vezérelt gépek, robot, kiborg, telekinézis, pszichokinézis, technopátia, vezérlés gondolattal, kibernetika, infra fűtés optimmalizálása és vezérlése számítógép vezérelte házi víztisztító és ivóvíz fertőtlenítő berendezés

Szólj hozzá!