könyvek, könyvkiadás, online könyv letöltés

HOMO ONLINE – Könyvek által?

Amióta gyerekcipőjébe beleléptünk, a 20. század nagy vívmányának, a világháló drasztikus gyorsaságú térhódításának még csak a legelején járunk, abban az átmeneti időszakban tengedjük analóg napjainkat, amikor még egymás mellett léteznek és működnek az internet előtti és utáni világ eszközei, médiumai, megszokásai. Még vannak nyomtatott újságok – de egyre többen már a netről olvassák a friss híreket és a papír alapú sajtó napjai sokak szerint meg vannak számlálva. Még könyvet veszünk és sokan lelkesen áradoznak a papír tapintásáról és a nyomdafesték illatáról (? noha az inkább egészségkárosító bűz), de egészen bizonyos, hogy rövidesen teljesen áttérünk az egyre kényelmesebb és alkalmasabb digitális eszközökre: az e-könyvek és az e-book-olvasók robbanásszerű elterjedésével olvasási szokásaink is megváltoznak.

A digitális szöveg előnyei

A digitális szöveg – és pláne a hipertext – olyan tulajdonságok sokaságával rendelkezik, amelyek révén jóval alkalmasabb a felhasználásra, mint nyomtatott elődje. A digitális szöveg nem csupán megjeleníthető és olvasható a legkülönfélébb formátumokban és eszközökkel, hanem másolható és szükség esetén szerkeszthető, más adathordozóra vihető, ellátható jegyzetekkel, lehet benne keresni, egyre jobb minőségben fel is lehet olvastatni. No és természetesen bármikor igen egyszerűen ki lehet nyomtatni, míg a nyomtatott szöveg digitalizálása sokkal bonyolultabb folyamat.

Tartalomkeresés

A digitalizált szövegek a számítógépen, de az online elérhetőek globálisan az interneten kereshetőek. A tartalomkeresésben jeleskedő Google mint a szemantikus keresést lehetővé tevő mesterséges intelligencia új távlatokat, egy globális világarchívum létrehozásának a távlatát vetíti elénk.

Mentsük meg a Föld édesvizeit

És alighanem problémáink egy része is az új technológiák réven fog megoldódni: gondoljunk csak arra, hogy mennyi papírt lehet megtakarítani és ezen a réven hány amazonaszi esőerdőt, ezzel mennyi földi ivóvíz-készletet lehet megóvni a digitális technikákra való áttéréssel – a könyvnyomtatáshoz szükséges festékanyagok és egyéb kémszerek környezetszennyező hatásáról már nem is szólva.

Meggyőződésem, hogy a voltaképpeni információs forradalom még csak most van kibontakozóban, s az új és újabb vívmányok tökéletesen meg fogják változtatni az életünket. Látom a kort, amikor a könyvtárak már csak múzeumokként működnek és a szülők elviszik gyerekeiket a hűvös falak közé, hogy a legtermészetesebben használt e-könyv-olvasók után végre meglássák azt, amit dédapáik nemzedéke még szentségként tisztelt: a nyomtatott könyvet. Rácsodálkoznak majd, mint ahogy mi képedünk el a kézzel évekig másolt kódex láttán.

A digitális bennszülöttek

Ők már egy más kor gyermekei lesznek, a digitális bennszülöttek, az Y generációsok nemzedéke, és életmódjuk talán az emberiség fejlődésben is új korszakot jelöl. Információikat kizárólag az internetről szerzk be, a hálón bonyolítják minden személyes és munkahelyi ügyintézésüket. Életük egy jelentős részét bekötve, becsatlakozva töltik. A nevük ez lesz: Homo Online.

e-Könyvek – online könyvek letöltése

Szólj hozzá!