Gázüzemű fűtőszalagok vagy hősugárzó szalagok

csarnokok fűtése infraNagy belmagasságú és nagy légterű helyiségek (szerelőcsarnokok, raktárhelyiségek, sportcsarnokok, kiállítótermek, hangárok, nézőterek) biztonságos és hatékony felfűtése meglehetősen bonyolult feladat. A konvekciós fűtési rendszer működtetése jelentős energiafelhasználással jár. Különösen igaz ez azokra az épületekre, amelyek hővesztesége magas. Emellett a hőáramlásos fűtési rendszerekkel nem tartható fenn egy állandó komfortérzet.

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy ezekben az esetekben a leghatékonyabb fűtési megoldás a hősugarakat kibocsátó fűtőszalagok. Alkalmazásuk 40 százalékkal is csökkentheti a gázfogyasztást a hagyományos fűtési rendszerekkel szemben. A magas hőterhelésű épületek fűtésére szakosodott német SCHULTE (vagy GIRAD) cég, ilyen melegítőkészülékek gyártására szakosodott.

A hőterhelés meghatározása: Az az energiaáram, amely a gázfogyasztó készülék folyamatos üzeme során a készülékbe áramlik. Mértékegysége az SI-ben: W.

Az infravörös gázmelegítőket legalább 6 m belmagasságú épületek fűtésére tervezték.

A hőgenerátorokban vagy fűtőmodulban történik a vezetékes vagy palackos gáz elégetése. Az eközben keletkezett égéstermék egy ventilátor közreműködésével folyamatosan kering fűtőszalagokban. Az áramlás következtében felmelegszik a hősugárzó külső része is, amely infravörös hullámok alakjában a megfelelő munkaterületre sugározza a hőt. A  berendezés lehetővé teszi az égéstermékek újrakeringetését vagy visszaáramoltatását, aminek következtében a füstgáz újra az égéstérbe jut, ahol a frissen beáramló fűtőgázzal keveredve elég.

A hősugárzó panel tartozékai: külső keret, ásványgyapot hőszigetelő lemez, reflektor és 200 vagy 250 mm-es átmérőjű hősugárzó csövek. A panel 3 m hosszú standard modulokból áll. A sugárzócsövek korróziómentes alumíniummal bevont acélból készültek. A jobb hőleadás érdekében a csöveket kívülről speciális anyaggal borítják.

A hősugárzó cső belsejében, a lángtér közelében kerámiabetét található, amely a hő egyenletes eloszlására szolgál.

A hősugárzó cső visszavezető ágának belsejében szelvényezett fém elemek, úgynevezett légörvénykeltők találhatók, amik az égéstermékek intenzívebb áramlására szolgálnak.

A hőgenerátor legfontosabb részei: gázégő – beépített ventilátorral, égéstér, ellenőrző és biztonsági rendszer. A gázégő alkalmas a visszavezetett égéstermékek újbóli elégetésére.

Az említett cég kínálatában többféle modell közül válogathatunk. Vannak 200 és 250 mm átmérőjű változatok. A legkisebb teljesítményű melegítők 18–30 kW teljesítményűek, a legnagyobbak pedig 132–152 kW-osak. A leghosszabb fűtőberendezések hossza eléri a 42,5 métert.

Ajánlott olvasmány egy infratermék webáruház honlapján:

Szólj hozzá!