Mars and go

Legutóbb a Marsról írtam, és kicsit maradnék a csillagászatnál. Először is le a kalappal Turcziék Dávid fia és felkészítő tanára előtt: Magyarországról bekerülni ebbe a NASA-diákprogramba: tiszteletet parancsoló teljesítményt. Érdekes pillanata volt a tegnapi Friderikusz-műsornak (A szólás szabadsága, M1), hogy amikor szüleiről kérdezte Fridi a gyereket, az apjáról szerényen és szemérmesen ennyit mondott: irodalmár. Eltűnődtem, vajon a költő, főszerkesztő, műfordító, kiadó, irodalomszervező… papa elégedett volt-e ezzel a szerény válasszal.

Egy másik csatornán Stephen King-műből készült nézhető krimit vetítettek (a műsor szerint: filmdrámát…). A film egyik fontos epizódja teljes napfogyatkozás idejére esik. Az előző este játszódó jelenetsorban viszont telehold ragyog az égen. Ennél nagyobb csillagászati képtelenség nem is létezik. (Napfogyatkozáskor újhold van, a vékonyka sarló esetleg a hajnali égen látszhatna, de akkor sem látszik a Nap „közelsége” miatt. Napfogyatkozás ugyanis kizárólag a Nap és a Hold együttállásakor fordulhat elő, máskülönben hogy is takarná el a sötét égitest a fényeset.)

Olvasom a KISzóban, hogy a KMKSZ által működtetett magyarigazolvány-kiadó irodák szüneteltetik működésüket, mert, mint Gulácsy Géza központi irodavezető nyilatkozta:

„Az irodák működésére a KMKSZ-nek a HTMH-val megkötött szerződése nyújtott alapot. A 2004. évi szerződés megkötésére még nem került sor. Ezért az információs irodák hálózata anyagi garanciák és lehetőségek híján 2004. január 1-től a helyzet tisztázódásáig kénytelen szüneteltetni tevékenységét.”

Ebből nekem az anyagi garanciák tetszik a legjobban. Így legalább senkinek sem lehet illúziója afelől, hogy eleddig a magyarság iránti fenenagy elkötelezettségükben végezték ezt a munkát. (Elég jó tromf erre az, hogy a MÉKK viszont társadalmi munkában továbbra is működteti az ungvári irodát. No nem mintha azt hinném, hogy…)

Jó kis influenza vette be magát a családunkba; sorra kifektetett valamennyiünket, egyedül Csönge úszta meg a maga cérnavékony alkatával.

Megyek is vissza az ágyikómba. Go!

Szólj hozzá!