WEBKÚP – identifikció

Jiři Webkŭp

Jiři Webkŭp (1920-1989) cseh származású amerikai konstruktőr. Két világszabadalom fűződik a nevéhez.

Az egyik az emberi testnek mint bordakúpra épített mechanizmusnak a modellje. Érdekessége, hogy utólag Jankovics Marcell magyar főanimátor és jelképológus analógiát fedezett fel a bordakúp és a világmodellül szolgáló karácsonyfa felépítése között.

marskúp - webkúpMásik találmánya az elsőnél nagyobb horderejű Marskúp, egy leendő Mars-expedíció embert szállító egysége, amelynek földi körülmények közt működő modelljét személyesen Truman elnöknek mutatta be. Fontos történelmi adalék, hogy a jelenlegi USA elnök apja, id. George Bush – szintén elnök volt, s meghirdette az emberes mars-programot, amit aztán követői szépen félreraktak -, Truman elnök idején a CIA igazgatói posztját töltötte be, ily módon, elméletileg, tudott mindenről, így a cseh konstruktőr találmányáról is – neve később mégsem merült fel a programba bekapcsolt tudósok sorában. Okunk van feltételezni, hogy Webkŭp szabadalmát egyszerűen elhallgatták a világközvélemény előtt.

(Arabella Dolýk)


webkúp - identifikció
WEBKÚP

WEBKÚP | a tér-idő szingularitásból (mint csúcsból) induló és az információhálót (mint palástot) magára öltő világszimbólum. A webkúp a léthengerrel kiegészülve a komplex létezést legáltalánosabban kifejező teljesség, a Minden és a Semmi egységét megjelenítő univerzális idol, amelynek közepén, a webkúpba írt gömb formájában található az összefüggéseket magába foglaló >>internetalma.

(Balla D. Károly)


WEBKÚP | főnév, de igésíthető is. Én webkúpolok, te webkúpolsz, ő webkúpol. Pl.:

„Mikoron Dávid nagy búsultában
Derrida miatt volna bánatban
panaszolkodván nagy haragjában
íly webkúpolást kezd ő magában.”

A WEBKÚP-ot már az 1860-as években kitalálta Madách Imre, mikoris az Ember Tragédiája vége felé Ádám Luciferbe kapaszkodva nagy dőrén azt hiszi, hogy elhagyhatja a Földet. Persze vissza kell térniük, mert a Föld Szelleme visszahívja őket. Namármost hogy jön ehhez a kúp? Mint a lelki beöntés – ezt kellene definiálni – ugyanis az emberiség szűnhetetlen vágya azóta is vagy az, hogy bár minket látogatnának meg az Űrből, vagy hogy mi oda kitörhessünk. Ezért aztán az emberiség egyvégtében ön-lelki-beöntést ad magának, s ennek egyik ma már legelterjedtebb, bár még eléggé primitív módja a WEBKÚP.

A WEBKÚP bepótol és kitold, virtuális, de ugyanakkor nagyon is valós fantázia-lófaszként működik a lelkes idióta kognitív seggelyikában, melytől libabőrös lesz a hátad, könnyzacskód is meg-megtelik nedűvel, sőt olykor erekció állapotába kerülsz, míg végül is kiderül, hogy az áhított cél, melybe kilövellnéd magad, egyáltalán nem létezik. Ergo a WEBKÚP a masturbáció egyik előkelőbb fajtája, szex-pótlék, vallás-pótlék és ezért természetesen a Jung-i „kollektív tudatalatti”-hoz szorosan kötődő MANDALA, melyet távoli civilizációk egymásról mit sem tudó tagjai álmaik reflexióiként olykor papírra vetítenek. Mi tehát a cél?

A cél a kúp, az élet beöntés, s az élet célja a WEBKÚP maga, hiszen a web folyam, mely visz vagy elmerít, s ezért a balek surf-ölő balgán elhiszi, hogy ő szülé az új fogalmakat, pedig csak félreérté önmagát.

Szülte a nehézség! Mi tehát az ellencél? (mert dialektikának kell lennie!) Egyszerű: web-teleníteni kell a kúpot, és kúptalanítani a web-et. És ez össz-nemzeti célunk is: ha már lófasz, legyen valódi! Ezerszáz évünk során először végre érjük el a NAGY CÉLT: Szabaduljunk meg az idegenektől és kapjunk végre-valahára MAGYAR SEGGBE MAGYAR LÓFASZT!

(Makkai Ádám)

még több WEBKÚP a Virtuális Pánsíp Irodalmi Szalonban

IDENTIFIKCIÓ – Képzetes szavak lexikonja

2003-ban – sorozatot indítva – arra kértem barátaimat, kollégáimat, levelezőpartnereimet, internetes ismerőseimet, hogy egy általam kitalált címszónak írják meg a meghatározását, szócikkét. Szerepeljen bennük egy másik, a Google által korábban nem ismert szó – ezek közül választom ki a következő forduló alapszavát.

Felhívásom szerint a definíció lehet személyes és elfogult, ugyanakkor keltheti a tudományos megalapozottság benyomását is. Lehet komoly vagy humoros-ironikus, lehet könnyeden felületes vagy súlyosan veretes, kapcsolódhat szorosan vagy lazábban a címszóhoz.


kollektív tudatalatti – kollektív tudat – kaptártudat | weboptimalizálás | kognitív viselkedésterápia otthon

Szólj hozzá!