A kulcsszavas tartalomoptimalizálás

A tartalom és a releváns kulcsszavak

releváns tartalom pr
Releváns tartalmú PR-cikk, linképítés

A Google optimalizálás területén közhelynek számít, hogy a releváns tartalom megléte vagy hiánya dönti el, milyen helyezést nyerhet a weboldal. A helyezés azonban nem abszolút vonatkozásban értendő hanem kulcsszavas értelemben, azaz egy-egy weboldal sikerét az határozza meg, hogy a konkrétan megnevezett kulcsszavakkal hogyan szerepel a találati listán. A kulcskifejezések kiválasztása azonban csak a tartalomnak megfelelően történhet. Amikor tehát releváns tartalomról beszélünk, a keresőmarketingben ez azt jelenti, hogy az érintett téma kulcsszavaira nézve releváns-e maga a webtartalom. Ennél már csak az a fogasabb kérdés, hogy valamely tartalom/szöveg mely kulcsszavakkal összefüggésben mutat a megfelelő relevanciát. Vagyis:

hogyan válasszuk ki egy honlap kulcsszavait?

honlaptartalomoptimalizalas-seo
Honlap optimalizálás – SEO

A minőségi online tartalmak közreadása útján megvalósuló keresőmarketing tevékenység akkor sikeres, ha jól optimalizált honlaptartalmakkal operál. Mi több, nem általános, hanem kifejezetten speciális tartalomoptimalizálásra van szükség, mivel a processzus egésze a kulcsszavakra, illetve a kulcsszavas listákon elért helyezések javítására irányul. Egy rendszeresen új bejegyzésekkel jelentkező szakértői blog szerzője az alább ismertetett módon értekezik erről a komplex kérdésről:

A webtartalmon végzett kulcsszavas honlap-SEO eljárásai bonyolultak, de a lényeg ennyi: Azt kell érnünk, hogy a választott kulcsszavak a honlapon megfelelő számban és megfelelő változatosságban szerepeljenek és a weblap egésze ezekre a kifejezésekre nézve a legnagyobb relevanciát mutassa.

Releváns tartalom – releváns kulcsszavak

Ám ennél is fontosabb, hogy ne csak az oldal tartalma legyen releváns a keresőszavakra nézve, hanem maguk a keresőkifejezések is adekvát módon reprezentálják a honlapot. Itt a szükséges és elégséges feltételek rendszeréről van szó, vagyis az organikus találatok listáján való jó szerepléshez szükséges a webtartalom kulcsszavas relevanciája, ám ez még nem elégséges, mert a kulcsszavaktól meg elvárjuk, hogy éppenséggel a weboldal tartalmának sarokpontjait nevezze meg.

A SEO-ban olyan kölcsönös összefüggésről van tehát szó, amelyben a megfeleltetések oda vissza működnek. És ekkor még nem is említettük a linképítés során használt horgonyszövegeket, amelyek például egy pr-cikk szövegében kerültek elhelyezésre. Ennek is relevanciában kell állnia a weblap kulcsszavaival.

Az talán felesleges hangsúlyozni, hogy itt nem csupán a szóegyezésekről van szó, a fogalmak szemantikus hálóját feltérképező Google már túl van a statisztikai egyeztetésen, nem a számszerű megfelelés dönt, algoritmusa az értelmi összefüggést, a fogalmi kontextus keresi. És ha megtalálja, jól dolgoztunk, ha azonban azt észleli, hogy a keywords content gyakorlatilag mesterségesen van érvényesítve a weblapon, akkor azonnal manipulációt jelez.

A relevancia tehát ne művi úton, hanem természetes módon érvényesüljön. Mert kisebb baj, ha a pontos megfeleltetésnek híja mutatkozik, semmint ha a kulcsszavakat csipesszel erőltették bele a szövegbe.

Szemantikus kontextus – SEO

Fontos továbbá, hogy az előfordulásokat összefüggéseikben kell látni és kezelni, hiszen a webszöveg megjelentetésével nemcsak az a cél, hogy a kulcsszófelhőbelemei sokszor és sokféleképpen szerepeljenek benne, hanem a kulcsszavas relevanciát azzal növelhetjük, ha az általuk jelölt fogalmakat minél több tartalmi összefüggésben, szemantikus kontextusban mutatjuk be.

PR-cikk linképítés – Keresőmarketing

A hagyományos sajtó történetében a Public reltions cikkek eredetileg szervezetek, cégek, intézmények munkatársai által készített és a nyomtatott orgánumokban megjelentetett marketingszöveg volt. Ezt a funkció az online média területén kiegészült a kattintható hipertextek elhelyezésével, idővel a céloldali link vált főszereplővé. Ezt a keresőmarketing értékű PR-cikk tartalma ruházta fel relevanciával, így helyezésjavító funkcióval rendelkezik.

A honlaptartalom kulcsszavas kereső-optimalizálása

arra irányul, hogy a webhely egésze a keresőkifejezésekre nézve a lehető legnagyobb tartalmi relevanciát mutassa. A SEO szakértő ennek megfelelően végzi a honlapoptimalizálás feladatát. A honlaptartalom és pr-cikkes linképítés tematikus összefüggéseket mutat

Szólj hozzá!